Kolikrát je ta domácí mnohem chutnější než kupovaná. Navíc si do ní můžete přidat naprosto co chcete a na co máte chuť. A jistě bude zdravější již sama o sobě. Ale také tomu můžete ještě víc přispět. Například zdravějším těstem, které jste ještě nikdy nezkusili. A třeba se díky tomuto základu stane z pizzy vaše oblíbené jídlo.

 bochánky z těsta

Polenta

Jistě by vás nenapadlo, že si můžete vytvořit těsto z polenty. Tu přimícháte do vody, vaříte a až zhoustne, necháte ji chvilku odstavit. Poté hotovou polentu rozprostřete na plech a pečete 5 minut na 190°C. Vytáhnete, přidáte rajčatovou směs, sýr a další pochutiny dle výběru a necháte dopéct dalších 20 minut. Nechte však lehce pizzu vychladnout, základ je jemný a rozpadl by se.

 

Tvarohové

V jedné míse si smíchejte tvaroh (nejlépe odtučněný), vejce a olej. V druhé mouku, sůl a prášek do pečiva. Tyto mísy spolu smíchejte a zapracujte do těsta. Případně můžete doplnit mlékem, aby se těsto spojilo. Poté těsto položíte na plech a opět nahoru posypete pizzu dle svého uvážení.

 

Špaldové

Naprosto jednoduchý recept, který vám zabere chvíli. Smícháte špaldovou mouku, olivový olej, vodu a sůl. Vznikne vám těsto, které ozdobíte dle chuti a necháte péct. Zdravější, ale přesto velice jednoduchá pizza je na světě.

 olivová pizza

Celozrnné

Stejně tak můžete připravit pizzu opět ze špaldové či celozrnné mouky, přidáte jedlou sodu, sůl, vejce, olej, polotučný tvaroh a případně doplníte bylinkami. Promícháte a necháte odležet. Ozdobíte a můžete opět péct. Výborná je celozrnná pizza s mozarellou, ale můžete si zvolit cokoliv chcete.

 

Všechny tyto druhy můžete kombinovat a obměňovat, seznámit tyto recepty se svou rodinou a přestože si budete péct pizzu, která bývá považována za nezdravé jídlo, tentokrát se nebudete cítit provinile. I takové jídlo může být zdravé, pokud budete chtít a budete se snažit.